Dávame Vám do pozornosti krátky prehľad počínania nášho člena Enterprise Investors v uplynulom roku: potykanie portfóliových spoločnosti počas neistého roka, zmeny v portfóliových spoločností, ako aj vývoj EI od svojho vzniku.

Ako sa potykali spoločnosti s dopadmi vojny?

Vývoj na Ukrajine neohrozil činnosť ani výkonnosť našej firmy, keďže žiadna z našich portfóliových spoločností nie je závislá od vývozu do Ruska, Bieloruska alebo Ukrajiny a ani od získavania zdrojov z týchto krajín. Niektoré z našich spoločností dokonca dosahujú rekordné výsledky, pretože využili príležitosti, ktoré sa vytvorili v dôsledku zvýšených verejných výdavkov a súkromného dopytu po príleve miliónov utečencov. Pri iných našich spoločnostiach ide viac-menej o bežnú činnosť, mnohé z nich zvýšili svoj podiel na trhu a vstúpili na nové trhy vďaka organickému rastu alebo akvizíciám.

Aké zmeny nastali v portfóliu?

Investície Vo februári získal Polish Enterprise Fund VIII (PEF VIII) významný minoritný podiel v špičkovej technologickej spoločnosti Ekoenergetyka, poskytujúcej riešenia v oblasti infraštruktúry nabíjacích staníc pre elektromobily.

V decembri PEF VIII oznámil, že kúpi 40 % podiel v rýchlo rastúcej spoločnosti BISAR zameranej na outsourcing procesov, ktorá pôsobí v Poľsku a expanduje do ďalších krajín strednej Európy. Fond investuje do ďalšieho rastu spoločnosti až 27 miliónov eur.

Okrem týchto nových akvizícií Polish Enterprise Fund VII (PEF VII) investoval ďalšie 3 milióny eur do spoločnosti PAN-PEK, chorvátskeho výrobcu a predajcu pečiva, a ďalších 1,9 milióna eur do financovania rastu spoločnosti JNT Group, popredného dodávateľa vína v Poľsku.

PEF VIII takisto poskytol dodatočnú investíciu vo výške 1,3 milióna eur multi-produktovému sprostredkovateľovi poistenia Unilink.

Pomohli sme tiež našej spoločnosti Vehis získať 135 miliónov eur dlhového financovania na urýchlenie rastu online platformy na predaj a financovanie automobilov

Ukončené investície (exity) V júli fond PEF VII predal spoločnosť Noriel, rumunskú jednotku v oblasti predaja hračiek, hier a produktov pre deti. Spoločnosť bola kúpená skupinou Sunman Group, tureckým lídrom na trhu predaja, distribúcie a výroby hračiek, ktorý pôsobí pod značkami Sunman a Toyzz Shop.

Ako si počína EI?

Od svojho založenia v roku 1990 vytvorila spoločnosť Enterprise Investors deväť fondov s celkovým kapitálom presahujúcim 2,5 miliardy eur. Do konca roka 2022 fondy spravované spoločnosťou Enterprise Investors investovali 2,2 miliardy eur do 152 spoločností v rôznych odvetviach a predali 136 spoločností. Fondy spravované spoločnosťou EI v súčasnosti vlastnia podiely v 15 spoločnostiach.

Celú tlačovú správu nájdete v prílohe.