Prieskum na ktorom sme sa spolupodieľali s naším členom Mazars zachytáva dopady COVID-19 na PE&VC trh na Slovensku.

Usporiadaním prieskumu medzi členmi SLOVCA sme zistili, že trend na slovenskom PE&VC sa v mnohých aspektoch zhoduje s celosvetovým prieskumom Mazarsu. Hlavným dôvodom je zhodný dosah, ako aj reakcia vlád v podobe lockdownov. Napriek pozorovateľným negatívnym dosahom pandémie ochorenia COVID-19 v uplynulých 12 mesiacoch približne polovica z opýtaných členov dokázala z recesie vyťažiť.

Vyhliadky tržieb z dôvodu špecifického a nerovnomerného dosahu pandémie nového koronavírusu na jednotlivé sektory je nutné hodnotiť na úrovni jednotlivých spoločností v portfóliu PE fondov. Vo všeobecnosti však išlo iba o odloženie finančných predpovedí a v niektorých prípadoch dokonca predpovedí zvýšených tržieb.


Takmer tretina respondentov očakáva pokles príjmov o 11 - 25 %. O niečo viac ako polovica respondentov očakáva odloženie stratégie exitu v priebehu súčasného roku a neskôr. Približne 65 % verí, že vlády na pandémiu zareagovali dobre. Zároveň si 20 % stále myslí, že je priskoro hodnotiť reagovanie vlád na situáciu. Percento účastníkov, ktorí majú pocit, že vláda nezareagovala správne, bolo 15 %.

Celý článok nájdete tu.

Zdroj: https://www.teraz.sk/ekonomika/prieskum-investori-sa-prisposobili-nei/551224-clanok.html