Deloitte v spolupráci s CVCA pripravili report v ktorej časť bola venovaná slovenského PE&VC trhu. Zaujímavé dáta a oživenie aktivity značí oživovanie PE&VC trhu na Slovensku.

Zaujímavosti z článku:

Pandemickým efektom bolo zrýchlenie tech, s spoločnosti zaoberajúce sa digitálnym vylepšením tempo. Dopyt po podnikoch, ktoré to podporujú, mohol pomôcť zvýšiť rizikový kapitál na rekordnú úroveň v roku 2021.

Aktivita zdravej ponuky bola sprevádzaná prudkým odchodom a v roku 2021 bola zaznamenaná najvyššia úroveň odpredaja kapitálu od roku 2016. Je to osviežujúci znak trpezlivosti private equity, s 2020 ustupuje defenzívnej správe portfólia a hotovosti konzerváciu pred prípadným otočením späť k rastu. Rovnako Povzbudzujúca je absencia odpisov v roku 2021.

Slovenský trh private equity a venture capital zaznamenal hodnota investícií sa medziročne takmer zdvojnásobila. Trh má rástol, pokiaľ ide o kapitál rozmiestnený pomerne stabilne posledné desaťročie okrem dvoch rokov. V skutočnosti, ak odstránime rok 2020 z dataset – odľahlý rok pre väčšinu trhov – vidíme, že slovenský obchodná aktivita od roku 2017 vzrástla z hľadiska objemu a hodnoty. Vyhliadky na pokračujúci rast sú silné, investori sedia na dostatočnom množstve suchého prášku pripraveného na nasadenie. Táto úroveň investovania peňazí v kombinácii s relatívne klesajúcim počtom investovateľných prostriedkov príležitosti viedli ku konkurenčnému trhu pre tých najlepších podnikov, čo ovplyvňuje oceňovanie.

Väčšinu investícií v roku 2021 na Slovensku tvoril rizikový kapitál sa zaoberá, a to väčšinou v IKT priestore, podobne ako česká investícia scéna. Najväčším obchodom bola investícia IPM Group a Venture to Future Fund do spoločnosti Photoneo (19,4 mil. EUR), výrobcu priemyselných kamier12. Enterprise Investors podporili aj slovenčinu sprostredkovateľ finančných služieb FinGO, investícia viac ako 19 miliónov EUR na pomoc podnikanie expandovať na Slovensku a v Českej republike.13 Vysoko aktívnym investorom je bratislavský Sandberg Capital, ktorý podporil Titans Freelancers ako aj tri firmy v Českej republike republiky v roku 2021 (Daktela, Mainstream Technologies, D3Soft).

Viac informácii v reporte.