Predstavujeme Vám nového člena SLOVCA, Československú obchodnú banku. V krátkom interview, pán Tomáš Korauš priblížil prepojenie spoločnosti a PE/VC sveta, platformu Match´it, generačné obmeny na Slovensku a mnoho ďalších zaujímavých tém.

  1. Prevádzkujete platformu Match’it. Priblížili by ste nám ju  detailnejšie? Čím je platforma nápomocná pre investorov a pre firmy?

Platforma Match´it, ktorú prevádzkujeme a zároveň koordinujeme jej medzinárodnú činnosť v iných krajinách má primárne za úlohu priblížiť buy a sell side v online prostredí a to v prostredí, ktoré spĺňa užívateľské požiadavky tak z hľadiska obsahu ako aj jednoduchosti a komforte ovládania. Ide o plne integrovaný bankový produkt, ktorý spĺňa vysoké štandard bezpečnosti pre obe strany.

Zameriavame sa pritom na SME spoločnosti, teda také kde je predpoklad jednoduchšieho transakčného procesu. V ponuke nie sú iba kompletné predaje spoločnosti, ale aj dopyty či už po finančných alebo strategických investoroch.

Rád by som poukázal aj na fakt, že Match´it treba vidieť v kontexte komplexity produktového radu, keď je dopĺňaný poradenstvom zo strany CSOB Advisory (napr. valuácia, transakčné poradenstvo) ako aj akvizičným bankovým financovaním.

 

  1. Spájate aj VC/PE fondy s potenciálnymi investičnými príležitosťami v akom geografickom zábere?

Naše primárne zameranie predstavujú „home markets“ KBC skupiny, teda okrem Slovenskej republiky sú to aj Česká republika, Maďarsko, Bulharsko a Belgicko. Samozrejme je našou intenciou pokryť celý CEE priestor, tak aby sme vedeli podporiť našich domácich klientov v ich medzinárodných aktivitách a rozvoji.

Ako som spomenul do našej gescii spadá aj medzinárodná koordinácia Match´it-u. Táto platforma v súčasnosti pokrýva okrem slovenského trhu aj belgický a bulharský. V súčasnosti pripravuje „launch“ v Čechách a následne v Maďarsku. Pomocou tejto platformy môžu mať povedzme slovenský investori k bulharským targetom a opačne.

 

  1. Aké 3 najúspešnejšie spojenia vám napadajú s odstupom času?

Je veľmi relatívne posudzovať úspešnosť spojení, pretože tá je vnímaná vždy zo subjektívneho posúdenia transakcie. Skôr by som v tomto smere vyzdvihol naozaj veľkú rôznorodosť ponuky na jednej strane z hľadiska targetov, ktorá prirodzene kopíruje rôznorodosť bankového portfólia z ktorého primárne vychádza a na druhej strane je to aj rôznorodosť na strane investorov, keď sú zastúpené nielen VC/PE fondy ale aj korporátne spoločnosti hľadajúce rozvoj alebo wealth management participanti, ktorých zámerom je diverzifikácia svojich investícií.

 

  1. V rámci Advisory sa zameriavate aj na generačné obmeny. Je „externý“ nástupca bežný na SR?

Vzhľadom na fakt, že na SR momentálne prežívame prvú plošnú vlnu generačnej obmeny, tak je potrebné vnímať celý proces ako niečo s čím je celková skúsenosť trhu značne limitovaná. Práve preto poradenská alebo externá služba spĺňa nielen svoju samotnú podstatu ale často krát aj edukačnú úlohu.

Ponuka ČSOB Advisory sa však nelimituje len na nástupníctvo alebo generačnú výmenu. Je zhmotnená do troch základných produktov:

  • Riadenie nástupníctva vo firme
  • Manažment štruktúry majetku
  • Poradenstvo pri predaji firiem

 

  1. Stretávate sa s MBO? (management buyout)

Áno. MBO transakcie sa vyskytujú v riešeniach a štruktúrach čoraz častejšie. Považujem to za prirodzený vývoj vzhľadom nato, že predstavujú prirodzenú kontinuitu vo vývoji firiem a východisko aj komplementárne riešenie pre súčasných majiteľov v prípade ich preferencie ostávať majetkovou účasťou v spoločnostiach.

 

  1. Aké kroky je potrebné podstúpiť pri nástupníctve v rodinnom podniku, aby prebehlo „hladko“? S akými úskaliami sa najčastejšie stretávate?

Tých krokov je pomerne mnoho a predstavujú naozaj komplexný celok. Podstatné je vnímať fungovanie firmy a riešenie jej budúcnosti. Sú to veľmi zásadné a strategické otázky a práve preto sme sa rozhodli ich riešenie do ponuky ČSOB implementovať. Vnímame to tak, že banka je pevnou súčasťou fungovania spoločnosti v ktorejkoľvek fáze jej životného cyklu a preto by mala pre majiteľov predstavovať aj partnera, s ktorým dokáže vyriešiť a pokryť aj naozaj strategické rozhodnutia a nie len bežné potreby financovania a cash manažmentu.

A z hľadiska úskalí by som pomenoval asi jedno a to je to fundamentálne rozhodnutie majiteľa posunúť spoločnosť ďalej. Veľa krát sa totiž stretávame s tým, že aj keď racionálne argumenty sú pomerne jednoznačné a nespochybniteľné, tak vnútorné stotožnenie alebo emócia s nimi nie je v súlade.

 

  1. Na záver by som sme sa radi opýtali, ako vnímate slovensky PE/VC trh a kde vidíte priestor na zlepšenie?

Či už to budeme nazývať zlepšenie alebo vývoj je v zásade jedno.Vnímam teda tak, že slovensky PE/VC trh sa vyvíja a zlepšuje. Samozrejme determinuje to mnoho faktorov a ako najzásadnejšie vnímam stupeň rozvoja ekonomiky, jej výkon a veľkosť. Vo všeobecnosti by som vedel skonštatovať, že trend vývoja je priaznivý, čo ma napĺňa optimizmom. Je možnosť vedieť mnoho rozvojových iniciatív a aktivít, inovatívnych prvkov, ktoré predstavujú priaznivý potenciál.

Tomáš Korauš

Head Of Structured Finance at ČSOB Slovakia, KBC banking group