TLAČOVÁ SPRÁVA

Genesis Capital pripravuje vznik nového fondu rozvojového kapitálu s cieľovou veľkosťou 150 miliónov eur

 

24. júna 2020

Genesis Capital, jedna z najväčších skupín z odboru rozvojového kapitálu v strednej Európe, pripravuje vznik nového fondu. Genesis Private Equity Fund IV (GPEF IV) bude už šiestym private equity fondom Genesis Capital za dobu svojej viac než dvadsaťročnej existencie. Podobne ako jeho predchodcovia sa GPEF IV zameria na rastové investície v segmente malých a stredných podnikov v Českej republike, na Slovensku, v Poľsku, Maďarsku a Rakúsku. Fond má cieľovú veľkosť 150 miliónov eur a vznik fondu sa plánuje na začiatok roku 2021.

"Sme radi, že môžeme prostredníctvom našich fondov prispieť k podpore podnikov v Českej republike, na Slovensku a v susedných krajinách strednej Európy. Veríme, že GPEF IV pomôže v rozvoji najmenej  desiatke ďalších stredoeurópskych firiem, ktoré budú mať o tento typ financovania záujem," uvádza Jan Tauber, Chairman spoločnosti Genesis Capital Equity. "Novým fondom by sme chceli naviazať na úspechy a atraktívne výsledky predchádzajúcich fondov," pripomína Jan Tauber.

“GPEF IV bude investovať do zavedených firiem s významným rastovým potenciálom, typicky v situáciách, kedy úspešní zakladatelia zvažujú vhodných nástupcov, alebo hľadajú kapitál k podpore rastu svojej firmy, jej medzinárodnej expanzii či investíciám do inovácií, a taktiež v situáciách, kedy nadnárodné korporácie opúšťajú zo strategických alebo iných vnútorných dôvodov pre nich okrajové trhy či aktivity a predávajú svoje aktíva. Vidíme na trhu veľa takýchto príležitostí, mnohé firmy naviac dynamicky rastú a expandujú v rámci regiónu, a preto by sme ich radi podporili prostredníctvom ešte väčšieho fondu, než bol ten predchádzajúci,” hovorí Ondřej Vičar, Riadiaci partner spoločnosti Genesis Capital Equity. “Fond bude investovať do najrôznejších odvetví, pričom preferované budú tie, s ktorými majú fondy Genesis Capital pozitívnu skúsenosť, typicky B2B služby, ľahká a stredná výroba, IT služby či oblasť špecializovaného maloobchodu a služieb spotrebiteľom,” doplňuje Ondřej Vičar k stratégii fondu GPEF IV.

Skupina Genesis Capital zostáva aj v prípade svojho šiesteho fondu pri investičnej stratégii, ktorá sa jej dlhodobo osvedčila. "Vhodné investičné príležitosti vyhľadávame na základe niekoľkých kritérií," vysvetľuje Radan Hanzl, Partner spoločnosti Genesis Capital Equity. "Predovšetkým musí ísť o firmu, ktorá má silný rastový potenciál a zároveň preukáže schopnosť úspešne identifikovať a realizovať rozvojové projekty. Za mimoriadne dôležitý prvok považujeme kompetentný a skúsený manažérsky tím. Spoliehame na partnerstvo s manažérmi našich portfóliových spoločností. Obvykle do firmy investujú s nami a podieľajú sa ako na jej budúcom zhodnotení, tak na investičných rizikách,“ dodáva Radan Hanzl.

“Príprava a rozvoj nového fondu je veľkou profesnou príležitosťou. Sme presvedčení, že napriek súčasnej situácii je na trhu mnoho firiem so skúseným managementem, ktoré majú ambície ďalej rozvíjať svoje podnikateľské aktivity a dokážu efektívne využiť rozvojový kapitál. Náš profesionálny tím investičných manažérov v Genesis Capital je pripravený sa príležitosti chopiť a teší sa na tuto výzvu,” uzatvára Tatiana Balkovicová, Senior Investment Director v spoločnosti Genesis Capital Equity.

 

 

 

 

______________________________________

 

O skupine Genesis Capital

Genesis Capital poskytuje poradenstvo fondom private equity (rozvojového kapitálu), ktoré ponúkajú malým a stredným podnikom v strednej Európe pomoc pri financovaní ich rastu a rozvoja. Od svojho vzniku v roku 1999 poskytoval poradenstvo piatim fondom rozvojového kapitálu s celkovým objemom prevyšujúcim 200 miliónov eur. Tieto fondy už podporili viac ako 55 podnikov. Mnoho z týchto firiem sa i vďaka spolupráci s Genesis Capital dostalo na špičku vo svojom odbore.

Investormi vo fondoch Genesis sú prevažne medzinárodné a lokálne inštitúcie a investičné spoločnosti ako napríklad European Investment Fund (EIF), Česká spořitelna (člen skupiny Erste), Amundi Czech Republic (člen medzinárodnej skupiny Amundi), Kooperativa pojišťovna a Česká podnikatelská pojišťovna (obe súčasťou skupiny Vienna Insurance Group), fínska investičná spoločnosť eQ Private Equity, penzijný fond významnej svetovej spoločnosti, investičná spoločnosť RSJ Investments či český family office SPM Capital. Medzi spoločnosti, v ktorých majú private equity fondy Genesis v súčasnej dobe podiel, patrí GTH Multicatering, Quinta-Analytica, HP Tronic/Datart, D2G, Sanborn, Stangl Technik Holding, CN Group a 11 Entertainment Group a Summa Linguae Technologies.

Genesis Capital Private Equity Funds reprezentuje private equity fondy orientované na investície do malých a stredných podnikov v Českej republike, na Slovensku, v Poľsku, Maďarsku a Rakúsku. Aktuálne je k investovaniu v rámci tohoto investičného segmentu otvorený fond s názvom Genesis Private Equity Fund III (GPEF III) s veľkosťou nad 80 miliónov eur, s obvyklou veľkosťou jednotlivej investície 4-12 miliónov eur.

Genesis Capital Growth Equity Funds reprezentuje fondy rozvojového kapitálu zamerané na investície do menších a stredne veľkých spoločností v Českej republike a na Slovensku s významným potenciálom rastu. Aktuálne je v rámci tohoto investičného segmentu k investovaniu otvorený fond Genesis Growth Equity Fund I (GGEF I) s aktuálnou veľkosťou 34 miliónov eur, s obvyklou veľkosťou jednotlivej investície 1-4 milióny eur. 

 

Viac na: www.genesis.cz

_____________________________

PR zastúpenie Genesis Capital:

Kamil Chalupa, CHM Communications

E-mail: chalupa@chmc.cz; tel.: +420 602 865 834