Podnikateľskí anjeli ako individuálni investori investujú svoj kapitál hlavne v krajine odkiaľ pochádzajú. Príležitosť investovať do domácich projektov im pripravila SLOVCA spolu s partnermi vo forme podujatia s názvom Slovak Venture Capital Forum. Objavila sa na ňom najväčšia koncentrácia investorov na meter štvorcový na Slovensku, ktorým sa predstavilo 40 projektov.

Príležitosť získať investora pre svoj projekt dostalo 40 podnikateľov

Slovak Venture Capital Forum, ktoré sa uskutočnilo 20. 03. 2015 v Bratislave, prinieslo mladým firmám reálnu príležitosť osloviť investora. Investičného fóra, ktoré organizovala SLOVCA (Slovak Venture Capital and Private Equity Association) spolu s partnermi, sa zúčastnili okrem podnikateľov hľadajúcich investora aj viac ako dve desiatky investorov zo Slovenskej republiky a Českej republiky. Na podujatí sa stretli s desiatkami slovenských startupov, z ktorých necelá dvadsiatka svoje projekty aj verejne prezentovala. „Investorských fór v Bratislave sa pravidelne zúčastňujem už niekoľko rokov, pretože je to výborný spôsob, ako sa spoznať s ľuďmi, ktorí majú ambíciu vybudovať svetovú firmu. V minulosti som na tomto fóre spoznal zakladateľov startupu PROFITUP, do ktorého som následne investoval,“ hodnotí dôvody svojej účasti známy investor Michael Rostock Poplar.

Za investorskú komunitu sa akcie zúčastnili zástupcovia venture kapitálových fondov CREDO Ventures, Fond inovácií a technológií, Enterprise Investors a mnohí individuálni investori združení v Klube podnikateľských anjelov Slovenska, ktorý je prvou slovenskou sieťou neformálnych investorov.

Podnikateľskí anjeli sú individuálni investori využívajúci vlastný kapitál na financovanie malých a stredných podnikov s výrazným rastovým potenciálom. Títo investori vypĺňajú medzeru v možnostiach financovania mladých firiem, keďže často investujú do podnikateľských projektov v skorých štádiách, keď ešte netvoria žiadne tržby, a je pre ne obzvlášť náročné získať akékoľvek zdroje na podnikanie.

Význam angel investícií v Európe a situácia v SR

Objem investícií podnikateľských anjelov dosiahol v Európe podľa organizácie EBAN (The European Trade Association for Business Angels, Seeds Funds, and Early Stage Market Players) za rok 2013 objem 5,5 miliardy Eur. Investíciu v tomto roku získalo až 33 430 mladých firiem. Dôležitým ukazovateľom je najmä to, že sa až 87% zainvestovaných spoločností v čase investície nachádzalo v ranom štádiu podnikania. Celkový objem investícií do firiem v skorom štádiu podnikania od podnikateľských anjelov predstavoval až 73%. Venture kapitálové fondy preinvestovali do firiem v skorom štádiu 26% objemu investícií a podiel crowdfundingu predstavoval 1%.

Z hľadiska sektorov v európskom meradle dominujú IT technológie s podielom 32% investícií. Nasledujú biotechnológie s podielom 10% a mobilné technológie takisto s podielom 10%.

Agregované štatistiky za SR neexistujú, no podľa údajov prvej siete neformálnych investorov, ktorou je Klub podnikateľských anjelov Slovenska (KPAS) je situácia v SR podobná. „Na Klub podnikateľských anjelov sa od jeho vzniku v roku 2011 do konca roku 2014 obrátilo 828 záujemcovo kapitál. Z nich 97 prešlo naším kvalitatívnym filtrom a prezentovalo svoj projekt investorom združených v našej sieti,“ hovorí Vladimír Jakubec, manažér Klubu podnikateľských anjelov Slovenska. Časť z projektov bola dotiahnutá do úspešnej investície, na ktorej sa konkrétny investor so startupom dohodli. „Zrealizované investície boli najmä z oblasti informačných technológií, energetiky a služieb. Z hľadiska sektorov aj na dnešnom investičnom fóre dominovali projekty z oblasti IT technológií, ktorých aplikácie nachádzajú využitie v mnohých odvetviach hospodárstva,“ dodáva Jakubec.

Prečo je potrebné investovať do startupov?

Investovanie do startupov prináša pre spoločnosť množstvo výhod, čo neuniklo pozornosti ministerstiev financií a hospodárstva. Miroslav Dunajčín, finančný riaditeľ Slovak Business Agency avizuje, že sa blýska na lepšie časy: „Mladé inovatívne firmy vnímame ako dôležitý faktor rozvoja slovenskej ekonomiky. Startupy sú segment, ktorému v rámci SBA venujeme množstvo pozornosti. Práve pre startupy je určený náš nový program Startup Sharks. Odštartoval len pred pár týždňami a už prináša prvé výsledky a jeho cieľom je najmä prispieť k lepšej pripravenosti zakladateľov slovenských startupov.“ V rámci Startup Sharks získajú startupy mentoring, či možnosť bezplatne vycestovať na zahraničné startupové podujatia „Zahraničné skúsenosti sú jednou z ciest ako zvýšiť šancu na úspech pre slovenské startupy. Program sme spustili vo februári a už teraz máme množstvo žiadostí.“

Ako udržať dobré startupy na Slovensku

Z diskusií na podujatí Slovak Venuture Capital Forum vyplýva, že podpora investorského ekosystému a sietí rozhodne zmysel má. Vďaka tomu nebudú mať skutočne dobré startupy problém získať financie pre svoj rozvoj a nebudú utekať za investormi do zahraničia.

Napriek tomu, že anjelskí investori vo väčšine prípadov patria do medzinárodných sietí, až 96% z nich ale investuje väčšinou len v domácej krajine. Táto štatistika vyplýva z reportu EBAN za rok 2014.
Otázkou aj naďalej ostáva, koľko slovenských mladých firiem je v štádiu, aby sa reálne mohli uchádzať o priazeň investorov a investičných fondov. „Startupov, za ktorými by stál dobre pripravený tím zakladateľov, je dnes na Slovensku ešte stále málo a sú často nepripravené na sumy, ku ktorým sa môžu pomerne ľahko dostať. Je dôležité podporovať ekosystém, ktorého nevyhnutnou súčasťou sú anjelské investorské siete, ale zároveň myslieť na rozvoj podnikateľských a startupových zručností celkovo – už v rámci vzdelávania na školách,“ hodnotí situáciu Ján Oravec, prezident Združenia podnikateľov Slovenska.

O podujatí Slovak venture capital forum
Slovak venture capital forum sa konalo 20. 03. 2015 a jeho cieľom bolo popularizovať ventue capitálové investície a vytvoriť platformu na stretnutie investorov a projektov hľadajúcich financovanie. Organizovala ho Slovak Venture Capital and Private Equity Association (SLOVCA) spoločne s partnermi Slovak Business Agency, Združením podnikateľov Slovenska a Združením mladých podnikateľov Slovenska. Podujatie sa konalo pod záštitou Ministerstva financií SR.

Zdroj: https://www.podnikajte.sk/financie/c/1994/category/investor/article/investorske-forum-bratislava.xhtml