Enterprise Venture Fund I (EVF), fond rozvojového kapitálu spravovaný spoločnosťou Enterprise Investors (EI), investoval 2,2 milióna eur do EP Serwis, poľskej spoločnosti ponúkajúcej komplexné služby na trhu s drevenými paletami. Transakcia financujúca rozvoj firmy EP Serwis priniesla EVF 49% podiel v spoločnosti.

EP Serwis využije kapitálovú injekciu na rozvoj služieb v oblasti jednotného paletového výmenného systému (tzv. „pallet pooling“). Spoločným cieľom spoločností Enterprise Investors a EP Serwis je posilniť pozíciu spoločnosti na trhu počas investičného obdobia.

Spoločnosť EP Serwis pôsobí na poľskom trhu s drevenými paletami už od roku 2000. V súčasnosti poskytuje spoločnosť komplexné paletové služby, vrátane organizácie paletového výmenného systému, obchodovania, výmeny, logistiky a opráv poškodených paliet, ako aj recyklácie použitých paliet (z ktorých spoločnosť ďalej vyrába paletové držiaky). EP Serwis zamestnáva 140 ľudí vo svojej centrále a v závode v Kozieniciach v strednom Poľsku,. Spoločnosť odoberá palety z 1 500 distribučných miest po celej krajine a spolupracuje s niekoľkými servisnými miestami na celoštátnej úrovni. Otvorený paletový výmenný systém zaviedla spoločnosť EP Serwis ako novú službu na poľskom trhu v roku 2010, čo malo na rast a ziskovosť spoločnosti dynamický dopad. Tržby spoločnosti EP Serwis sa v súčasnosti blížia k 10 mil. eur.

Paletový výmenný systém v Poľsku sa začína rozvíjať, pričom sa prenajíma len malé percento paliet v obehu. V Spojených štátoch, Austrálii a v západnej Európe sa do jednotného paletového výmenného systému zahŕňa viac ako 50% paliet. To znamená, že drvivá väčšina poľského trhu zostáva nevyužitá a predstavuje obrovské vyhliadky na rast tohto segmentu.

„Sme šťastní, že sme naše sily spojili so spoločnosťou EP Serwis. Všetky opatrenia, ktoré naša spoločnosť prijala za posledné roky, od tých základných činností súvisiacich s výrobou paliet až po inovatívne služby vo výmennom systéme paliet, urobili zo spoločnosti EP Serwis trhového lídra na poľskom trhu otvoreného výmenného systému paliet,“ povedal Rafał Bator, partner spoločnosti Enterprise Investors. „Poľský trh so službami v prenajímaní paliet štandardu EPAL je zatiaľ len v plienkach a naša hĺbková kontrola preukázala, že spoločnosť EP Serwis má najlepšie predpoklady získať vedúcu pozíciu v tomto rozvíjajúcom sa segmente,“ dodal Rafał Bator.

„Spoločnosť EP Serwis chce výrazne urýchliť svoj rast prostredníctvom počiatočných investícií do rozvoja systémov a expanzie výmenného systému paliet, čo vnímame ako hlavný predpoklad na získanie nových zákazníkov. Hľadali sme partnera, ktorý by ponúkol nielen potrebný kapitál, ale zároveň by nás aj podporil prostredníctvom podnikového know-how. Preto sme sa rozhodli spolupracovať s Enterprise Venture Fund I,“ povedal Marek Parkot, generálny riaditeľ spoločnosti EP Serwis.

Enterprise Investors je jednou z najväčších spoločností private equity a rozvojového kapitálu v Poľsku, ako aj v strednej a východnej Európe. Spoločnosť, aktívna od roku 1990, spravuje fondy s celkovým kapitálom viac ako 2 miliardy eur. Tieto fondy doteraz investovali 1,6 miliardy eur do 128 spoločností v rôznych odvetviach, z toho 96 investícií bolo ukončených s hrubým výnosom 1,8 miliardy eur.

Enterprise Venture Fund I, fond rozvojového kapitálu spravovaný spoločnosťou Enterprise Investors, bol založený v roku 2008 s celkovým kapitálom vo výške 100 miliónov eur. Investície do projektov sa pohybujú od 1 mil. eur do 5 mil. eur, s možnosťou presiahnutia maximálneho limitu v prípade atraktívnej investície. Fond financuje expanziu malých a stredne veľkých podnikov v rôznych odvetviach. K dnešnému dňu uskutočnil EVF dvanásť investícií do spoločností pôsobiacich na území Poľska a v regióne strednej a východnej Európy.

Zdroj: https://www.ei.com.pl/sk/novinky/tla-ov-spr-vy/enterprise-investors-investuje-prostredn-ctvom-enterprise-venture-fund-2-2-miliona-eur-do-spolo-nosti-ep-serwis