Súťaž Vyhrajte investora v rámci projektu Od nápadu k profitu – financovanie inovácií a rastu

Preambula

Úspešní podnikatelia sú jedným zo základných predpokladov dosahovania ekonomického rastu a dlhodobej prosperity celého Slovenska. Financovanie inovatívnych a rozvojových plánov kladie, predovšetkým vo fáze rastu a expanzie firiem, veľké nároky na manažment a vlastníkov firiem aj z dôvodu viacerých možností ako získať externé finančné zdroje a nevyhnutnosti dôkladného vyhodnotenia kladov a záporov možných alternatív.

Cieľom projektu Od nápadu k profitu“ (ďalej len "Projekt") je rozvíjať iniciatívy, ktorými sa podarí aktivizovať podnikateľskú obec a predstaviť podnikateľom financovanie prostredníctvom rozvojového kapitálu, ako alternatívnu možnosť financovania svojich aktivít. Súťaž "Vyhrajte investora" (ďalej len "Súťaž") je súčasťou tohto Projektu a je prioritne určená pre malých a stredných podnikateľov s registrovaným sídlom na území Slovenskej republiky s úmyslom realizovať nové podnikateľské príležitosti, zabezpečiť rozvoj a expanziu spoločnosti a získať partnera na financovanie projektov založených na inováciách a rozvoji.

Tento dokument je štatútom Súťaže (ďalej len "Štatút") a predstavuje jediný záväzný dokument, ktorý upravuje pravidlá Súťaže tak, aby boli presné a zrozumiteľné.

Vyhlasovateľ Súťaže

Vyhlasovateľom Súťaže sú Slovenská asociácia rozvojového kapitálu so sídlom Štefánikova 6a, 811 05 Bratislava (Slovak Venture Capital and Private Equity Association, alej len "SLOVCA") a biznis magazín PROFIT. SLOVCA zastupuje a prezentuje spoločné záujmy investorov z oblasti rozvojového kapitálu a má záujem na rozvíjaní a uľahčovaní možností alternatívneho investovania v malých a stredných podnikoch. SLOVCA je lenom Európskej asociácie private equity a rozvojového kapitálu (ďalej len "EVCA") a je v aktívnom kontakte s alšími asociáciami pôsobiacimi v Európe prostredníctvom neformálnej siete národných asociácií združených v EVCA.

SLOVCA je hlavným organizátorom celého Projektu, ktorého ambíciou je priniesť odbornú platformu s cieľom zdieľať skúsenosti z oblasti rozvojového kapitálu, pomenovať aktuálne trendy a vzdelávať odbornú verejnosť so záujmom o financovanie prostredníctvom rozvojového kapitálu.

Partnermi Projektu sú Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania (NARMSP), Združenie mladých podnikateľov Slovenska, Havel Holásek & Partners a KPMG na Slovensku.

Cieľ Súťaže

Cieľom Súťaže je identifikovať:

(I) etablované perspektívne spoločnosti zo sektora malých a stredných podnikov, ktoré majú jasne definovanú stratégiu a podnikateľský zámer, realizovateľný plán rastu a expanzie založený na raste pridanej hodnoty, znalostnej ekonomike a inováciách, ako aj

(II) zaujímavé a realizovateľné podnikateľské zámery vo fáze start-up, s rovnakými požiadavkami na kvalitu a dosiahnuteľnosť biznis plánu.

Slovenský rastový kapitálový fond, a.s. (ďalej len „SRKF“), člen SLOVCA, ponúka možnosť získať financovanie pre realizáciu svojich myšlienok a podnikania až do výšky 1 000 000 EUR formou kapitálového vstupu do spoločnosti: Realizácii akejkoľvek transakcie predchádza fáza posúdenia príležitosti fondom, každá príležitosť musí byť detailne analyzovaná a schválená internými orgánmi fondu. Tento dokument nepredstavuje záväzok SRKF na kúpu obchodného podielu, upísanie vlastného imania, poskytnutie financovania ani na iadnu inú transakciu, ako ani nepredstavuje súhlas SRKF na prípravu, negociáciu a následné poskytnutie takéhoto záväzku.

Prostredníctvom tejto Súťaže je možné podporiť projekty predovšetkým malých a stredných podnikateľov v Slovenskej republike, ktorí na realizáciu svojich biznis plánov potrebujú dôveryhodného a silného partnera, ktorý im okrem financovania vie poskytnúť aj know-how z riadenia projektov, či vybudovanie potrebných kontaktov na realizáciu svojich rozvojových aktivít.

Čas konania Súťaže

Vyhodnotenie súťaže sa uskutoční dňa 21.11.2012 v Bratislave. SLOVCA negarantuje zaradenie záujemcu do Súťaže v prípade, že podklady budú zaslané po dátume 31.10.2012.

Pravidlá Súťaže

Súťaže sa majú právo zúčastniť všetci malí a strední podnikatelia (jednotlivci alebo spoločnosti) s registrovaným sídlom v Slovenskej republike. Súťažiaci môžu predkladať svoje biznis plány v akomkoľvek štádiu rozvoja (start-up myšlienka, rozvoj existujúcich podnikateľských aktivít, expanzia spoločnosti, atď.), nutnou podmienkou účasti v Súťaži je predloženie nasledujúcich dokumentov:

  • Základné identifikačné údaje spoločnosti, stručný popis podnikania a zhrnutie podnikateľského plánu záujemcu (základný popis investičnej príležitosti) ako aj údaj o výške požadovanej investície a jej použití,
  • Samotný podnikateľský zámer, t.j. plán hospodárenia na najbližšie obdobie (minimálne roky 2013 - 2015),
  • Predstavenie manažmentu a vlastníkov spoločnosti, prezentácia skúseností a aktivít v danom sektore, a
  • Historické výročné správy a účtovné výkazy vrátane poznámok, v prípade, že nimi spoločnosť disponuje.

Bude prínosom, ak záujemca, nad rámec povinných údajov, poskytne akékoľvek doplňujúce dáta popisujúce napríklad konkurenčné prostredie, popis inovácie a kvantitatívne zhodnotenie jej prínosov pre zákazníka alebo samotnú spoločnosť (zvýšenie kvality a/alebo ziskovosti, zníženie nákladov, materiálovej náročnosti, zvýšenie zamestnanosti a podobne).

Predkladanie podkladov a kontaktná osoba

Podmienkou prihlásenia do Súťaže je zaslanie vyššie uvedených podkladov na e-mailovú adresuvyhrajte_investora@slovca.sk s uvedením predmetu správy „Vyhrajte investora 2012“. V prípade akýchkoľvek informácií je k dispozícii zástupca SLOVCA:

Boris Kostík
Podpredseda SLOVCA a zástupca SRKF
Tel.: (421) 2 3240 9042
e-mail: vyhrajte_investora@slovca.sk

Hodnotenie

SLOVCA vytvorí internú komisiu expertných hodnotiteľov, ktorí vyhodnotia zaslané podnikateľské zámery. Členovia komisie hodnotiteľov sú, v prípade potreby doplnenia informácií, oprávnení priamo sa obrátiť na konkrétneho záujemcu s požiadavkou na ich doplnenie. Cieľom je identifikovať víťazný podnikateľský zámer/spoločnosť, ktorej bude umožnené (v prípade jej záujmu) rokovať o konkrétnych podmienkach spolupráce so zástupcami SRKF a získať tak financovanie podľa potrieb podnikateľského zámeru až do výšky 1 000 000 EUR alebo rokovať priamo s individuálnymi investormi (business angels) združenými v Klube podnikateľských anjelov Slovenska. 
Slávnostné vyhodnotenie Súťaže sa uskutoční počas odbornej konferencie v rámci Projektu dňa 21.11.2012 v Bratislave za účasti výhercu Súťaže. Na udelenie ceny nie je právny nárok.

Záverečné ustanovenia

Tento štatút nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia Súťaže. SLOVCA si vyhradzuje právo meniť podmienky Súťaže po termíne jej vyhlásenia.
Spoločnosti alebo jednotlivci, ktoré sa zúčastnia Súťaže, vyjadrujú svoj súhlas so znením štatútu, a zároveň súhlasia so zverejnením základných údajov (obchodný názov jednotlivca alebo spoločnosti, právna forma, IČO, sídlo podnikania, predstavenie biznis plánu). 
Spoločnosti alebo jednotlivci, ktorí sa zúčastnia Súťaže, automaticky súhlasia s poskytnutím a so spracovaním a uchovaním osobných údajov organizátorom Súťaže, ktorým je SLOVCA, v zmysle zákona č. 428/2002 Z. z. o ochrane osobných údajov v znení neskorších predpisov. Súhlas udeľujú na dobu neurčitú. Zároveň súhlasia s poskytnutím osobných údajov tretím stranám, ktorým sú poradcovia, potenciálni investori a sponzori v rozsahu minimálne: meno a priezvisko, e-mailová adresa. Ďalšie údaje možno poskytnúť dobrovoľne najmä na účely výmeny informácii s tretími osobami. Súhlas môžu kedykoľvek odvolať.
V prípade rozporu ustanovení Štatútu a propagačných materiálov týkajúcich sa Súťaže, nejasností týkajúcich sa výkladu tohto štatútu alebo propagačných materiálov, sa budú aplikovať príslušné ustanovenia tohto štatútu.

V Bratislave, dňa 5.9.2012

Organizátori

Partneri