Private equity spoločnosť Enterprise Investors (EI) kúpila z peňazí svojho poľského Enterprise Venture Fund I štvrtinový podiel v Euro-Tax.pl Capital Group, najväčšej poľskej spoločnosti vybavujúcej úľavy na daniach z príjmu pre Poliakov pracujúcich v zahraničí. S výškou 1,9 milióna eur ide zatiaľ o jednu z menších investícií EI z jej najmladšieho fondu, kde sa výška investícií pohybuje od troch do 20 miliónov eur.

Cena za 25-percentný balík akcií sa približne rovná minuloročným tržbám spoločnosti, ktoré rástli v medziročnom porovnaní viac ako stopercentne. Čistý zisk Euro-Tax.pl minulý rok dosiahol pol milióna eur. Na tento rok manažment firmy naplánoval rast tržieb a zisku v niekoľkých desiatkach percent. Od svojho vzniku spoločnosť Euro-Tax.pl vymohla viac ako sto miliónov poľských zlotých (25 miliónov eur podľa aktuálneho kurzu) na daňových preplatkoch pre 40-tisíc klientov.

„Rozhodli sme sa investovať do Euro-Tax.pl, pretože táto spoločnosť je vedúcou spoločnosťou na trhu a podniká vo veľmi efektívnom internetovom prostredí,“ povedal Rafal Bator, partner spoločnosti Enterprise Investors, ktorý vedie tím fondu rozvojového kapitálu. Je pravdepodobné, že sa EI pozerá po internetovom biznise aj na Slovensku.

V januári 2010 spoločnosť Euro-Tax.pl debutovala na trhu NewConnect na Varšavskej burze. V nasledujúcich rokoch plánuje rozšíriť svoje portfólio služieb a poskytovať ich širšej skupine klientov. V roku 2012 sa tiež plánuje presunúť na hlavný trh Varšavskej burzy a rozšíriť sieť svojich prevádzok mimo hraníc Poľska. Možno aj na Slovensko, kde už Enterprise Investors – jedna z najväčších a vôbec najstaršia private equity skupina v regióne strednej a východnej Európy – vlastní podiely v Kofole, dopravcovi STD Donivo a sieti elektropredajní Nay.

Zdroj: http://www.etrend.sk/firmy/majitel-kofoly-kupil-firmu-na-danove-ulavy.html