Pozývame Vás nahliadnuť na štúdiu Mazars, priblížujúcu vývoj M&A trhu strednej a východnej Európy.

Trh je odolný globálnym výzvam, s atraktívnymi investičnými príležitosťami a silným domácim a cezhraničným obchodným potenciálom v roku 2024.

Uplynulý rok bol pre všetkých obchodníkov náročný - zvýšené úrokové sadzby, pretrvávajúca inflácia a pretrvávajúce geopolitické otrasy vytvorili v roku 2023 výrazne náročné prostredie pre uzatváranie obchodov. Nie je prekvapením, že aktivita v oblasti fúzií a akvizícií bola vo väčšine globálnych regiónov výrazne nižšia.

Napriek tomu štúdia odhaľuje obraz robustného uzatvárania transakcií v strednej a východnej Európe. Hoci celkový objem a celková hodnota zverejnených transakcií medziročne poklesli, poklesy zaznamenané v regióne strednej a východnej Európy v roku 2023 boli menej výrazné ako v mnohých iných častiach sveta.

Kľúčové zistenia pre Slovensko:

  • Slovensko zaznamenalo v roku 2023 31 transakcií, o dve viac ako v roku 2022.
  • Celková hodnota zverejnených transakcií bola 183 miliónov eur.
  • Najväčšou transakciou roka bola akvizícia v hodnote 53 miliónov eur.
  • Na Slovensku sa darí technologickým aj priemyselným spoločnostiam.
  • Zdravotníctvo a farmaceutický priemysel patrili v roku 2023 medzi odvetvia, ktoré zaznamenali nárast zverejnenej hodnoty transakcií v celom regióne.
  • Najmä private equity fondy majú v hľadáčiku aktíva v oblasti zdravotníctva.

"Kupujúci PE na Slovensku sa zaujímajú o širokú škálu zdravotníckych aktív, od nemocníc až po súkromné kliniky," potvrdzuje Igor Mišík, Senior Manager v Mazars na Slovensku. "Okrem toho pozorujeme čoraz väčší záujem o špecifické medzery na trhu, ako je napríklad lekárske zobrazovanie a rádiológia. To všetko je spôsobené demografickými zmenami a nedostatkami v poskytovaní štátnej zdravotnej starostlivosti. Sú potrebné veľké zmeny - a súkromní investori to vedia."

Prečítajte si celú štúdiu nižšie a získajte detailné pohľady na transakčnú krajinu strednej a východnej Európy v roku 2023.