Bratislava, 2. novembra 2017 – Polish Enterprise Fund VII, private equity fond spravovaný spoločnosťou Enterprise Investors (EI), podpísal zmluvu o kúpe 100% akcií spoločnosti CBA Slovakia a.s., popredného nezávislého maloobchodného predajcu potravín na Slovensku.

  • Hodnota transakcie nebola zverejnená
  • V rámci transakcie EI poskytne dodatočnú investíciu vo výške 16 mil. eur na oddlženie spoločnosti a ďalšiu expanziu
  • Transakcia je podmienená schválením protimonopolného úradu

CBA Slovakia prevádzkuje sieť 310 predajní, menších samoobslužných potravín a lokálnych supermarketov na západnom a strednom Slovensku. Je jedným z najväčších domácich maloobchodných predajcov potravín v krajine, hneď po medzinárodných reťazcoch. Spoločnosť založil pán Marián Šufliarsky a ďalej ju rozvinul jeho syn Marián Šufliarsky mladší. Pod jeho vedením sa veľké množstvo predajní zrekonštruovalo na úroveň moderných štandardov a vytvoril sa nový koncept supermarketov. CBA Slovakia je tiež vedúcou spoločnosťou v nákupnej aliancii CBA, druhej najväčšej maloobchodnej aliancii v oblasti nákupu potravín na Slovensku. V roku 2016 firma dosiahla tržby 130 mil. eur.

„Sme presvedčení, že CBA Slovakia je vhodnou platformou pre rozvoj na maloobchodnom trhu s potravinami lokálneho charakteru. Očakávame, že význam tohto typu predajní bude rásť a spotrebitelia budú čoraz viac vyhľadávať pohodlné nákupy v blízkosti svojho bydliska,“ povedal Michał Rusiecki, managing partner spoločnosti Enterprise Investors, zodpovedný za transakciu.

„Chceme podporiť spoločnosť v jej ambicióznom pláne, zmodernizovať sieť súčasných obchodov a výrazne ju rozšíriť do budúcna, s cieľom poskytovať zákazníkom kvalitné, lokálne a čerstvé potraviny, ktoré si budú môcť pohodlne nakúpiť v blízkosti svojich domovov," dodáva Martin Chocholáček, investičný riaditeľ Enterprise Investors pre Slovensko.

Výkonný riaditeľ spoločnosti CBA Lukáš Mucha v súvislosti s transakciou uviedol: „Sme nadšení, že v spolupráci s Enterprise Investors začíname novú éru firmy. Veľmi dobre vnímame, aké úspešné boli investície EI v oblasti maloobchodného predaja potravín, predovšetkým do siete Dino v Poľsku alebo Profi v Rumunsku. Som presvedčený, že s ich podporou má naša spoločnosť vynikajúce vyhliadky na ďalší rast.“

Od roku 1990 EI investovala 173 miliónov eur do piatich spoločností v oblasti maloobchodného predaja potravín v regióne strednej a východnej Európy (vrátane akvizície CBA Slovakia).

Poradcami spoločnosti Enterprise Investors boli White & Case (právne poradenstvo), PwC (daňové a účtovné poradenstvo) a GHS Legal. KPMG Corporate Finance pôsobila ako vedúci transakčný poradca na strane predávajúceho, spolu s Hillbridges (právne poradenstvo) a KPMG (daňové a finančné poradenstvo).

Enterprise Investors je jednou z najväčších spoločností spravujúcich private equity fondy v strednej a východnej Európe. Od svojho vzniku v roku 1990 vytvorila spoločnosť deväť fondov s celkovou hodnotou presahujúcou 2,5 mld. eur. Tieto fondy doteraz investovali 1,8 mld. eur do 139 spoločností z rôznych odvetví. Enterprise Investors ukončili 125 investícií v objeme viac ako 3,5 mld. eur. Spoločnosť pôsobí na Slovensku nepretržite od roku 2001 a odvtedy investovala 100 mil. eur do slovenských spoločností (vrátane akvizície CBA Slovakia).