Fond spravovaný najstaršou private equity firmou v strednej Európe Enterprise Investors (EI) získal významný menšinový podiel v prevádzkovateľovi rádioterapeutického centra v severnom Poľsku Nu-Med Group.

Po tom, ako minulý rok kúpil diagnostické a terapeutické centrum pre liečbu rakoviny Voxel v Katoviciach v južnom Poľsku, tak ide už o druhú investíciu fondu do zdravotníckych služieb v onkológii.

Enterprise Investors sa do budúcna nebráni konsolidácii týchto dvoch subjektov v rámci svojej stratégie vybudovania skupiny špecializovaných nemocníc. Hodnotu transakcie, ani presnú výšku získaného podielu však firma nezverejnila.

Centrum Nu-Med so sídlom v Elblągu začalo prevádzkovať rádioterapiu v plnom rozsahu v januári 2013. Zariadenie vlastní skupina Nu-Med Group a nachádza sa v areáli krajskej nemocnice v Elblągu.

Centrum je vybavené tromi lineárnymi urýchľovačmi. Má 25 nemocničných lôžok, do troch mesiacov sa má tento počet zdvojnásobiť. Nu-Med má zmluvu s Poľským národným zdravotným fondom (Polish National Health Fund) a ponúka lekárske ošetrenia onkologickým pacientom na severe Poľska.

"Kúpa Nu-Medu je strategicky dôležitý krok, ktorý nám umožní vytvoriť konsolidačnú platformu a potenciálneho trhového lídra zo spoločností, ktoré vlastníme, ako aj z tých, ktoré môžeme v budúcnosti kúpiť a rozvinúť. Momentálne už prebiehajú rokovania týkajúce sa otvorenia ďalších stredísk poskytujúcich rádioliečbu v rôznych častiach Poľska," okomentoval transakciu viceprezident Enterprise Investors zodpovedný za investíciu Michał Kędzia.

Enterprise Investors je jednou z najväčších spoločností private equity a rozvojového kapitálu v Poľsku, ako aj v strednej a východnej Európe. Firma vznikla v roku 1990 a v súčasnosti spravuje fondy s celkovým kapitálom viac ako dve miliardy eur. Tieto fondy doteraz investovali 1,6 miliardy eur do 128 spoločností v rôznych odvetviach, z toho 96 investícií ukončili s hrubým výnosom 1,8 miliardy eur.

Enterprise Investors vlastní v súčasnosti napríklad významné minoritné podiely výrobcu nápojov Kofola, siete elektroobchodov Nay, či výrobcu antivírusového softvéru AVG.

Zdroj: http://www.etrend.sk/ekonomika/spolumajitel-kofoly-a-nay-investuje-do-zdravotnictva.html