Fond spravovaný najstaršou private equity firmou v strednej Európe Enterprise Investors (EI) získal majoritný podiel v medzinárodnej spoločnosti Scitec Holding. Scitec je známy výrobca športovej výživy v Európe.

Spoločnosť, pôvodne založená v USA, má významný trhový podiel v Európe a rozsiahlu medzinárodnú predajnú sieť vo viac ako 70 krajinách. Spolu s EI sa na investícii podieľa aj minoritný investor Morgan Stanley Alternative Investment Partners.

Zakladateľ spoločnosti Scitec Zsolt Bengyel zostáva minoritným akcionárom. Hodnota transakcie a kupovaný podiel v spoločnosti neboli zverejnené.

Poľský Enterprise Investors doposiaľ vytvoril osem fondov s celkovým kapitálom dve miliardy eur. Tieto fondy doteraz investovali 1,6 miliardy eur do 128 spoločností v rôznych odvetviach, z toho 96 investícií bolo ukončených s hrubým výnosom 1,8 miliardy eur.

Fondy majú v súčasnosti zainvestované v 32 spoločnostiach. Na Slovensku vlastní majoritné podiely v sietí predajní s elektrom Nay a výrobcovi nápojov Kofola Hoop. Minulý rok predala firma svoj podiel späť pôvodným majiteľom v najväčšej slovenskej dopravnej firme STD Donivo.

Zdroj: http://www.etrend.sk/firmy/poliaci-rozbehli-investicie-do-svalov.html