Asociácia rozvojového kapitálu (SLOVCA) vyhlásila výsledky súťaže Vyhrajte investora, pri ktorej je možné získať až milión eur na svoj podnikateľský nápad. Podľa odborníkov v oblasti rozvojového kapitálu pri úspešných startup projektoch dominuje IT sektor.

Do súťaže sa zapojilo 25 projektov v celkovom objeme požadovaných investícií vo výške 6,3 milióna eur. Odborná porota zložená zo zástupcov investorov, podnikateľov a medzinárodných poradenských spoločností z nich vybrala päť finalistov. Viac ako polovica všetkých súťažných projektov pochádza z IT sféry. „Ak tu majú vznikať dobré projekty, budú veľmi pravdepodobne z takého sektora, ktorý umožňuje eliminovať lokálne ohraničenia Slovenska a ponúkať globálny produkt alebo službu a vie sa dostať priamo k zákazníkovi. IT projekty sú preto logicky vhodnejšie na širší rozvoj ako tradičné priemyselné odvetvia," povedal Boris Kostík, podpredseda Asociácie SLOVCA a člen poroty.

Medzi najzaujímavejšími projektmi boli dve cloudové riešenia, pričom jedno umožňuje telefonovanie z firemných webstránok a druhé získavanie, spracovanie a analýzu dát pre podnikateľov. Zaujala aj web aplikácia, ktorá umožňuje efektívnejšiu ISO certifikáciu alebo systém na uľahčenie ekonomickej agendy pre malé a stredné firmy. Na Slovensku tiež vzniklo riešenie, ktoré umožňuje podnikateľom konsolidovať firemné výdavky za telefón. „Z roka na rok sú projekty zaujímavejšie, biznis plány prepracovanejšie a aj samotní podnikatelia majú reálnejšiu predstavu, čo môžu od investorov očakávať a čo im na oplátku ponúknuť," povedal Ivan Jakúbek, prezident Asociácie SLOVCA.

Slovenská asociácia rizikového kapitálu (SLOVCA) spolu s magazínom Profit chcú aj formou podobných súťaží prezentovať podnikateľom možnosti financovania formou rozvojového kapitálu. V rámci súťaže Vyhrajte investora, ktorej výsledky vyhlásili 21. novembra na konferencii s názvom OD NÁPADU K PROFITU – FINANCOVANIE INOVÁCIÍ A RASTU, mali začínajúce firmy možnosť predstaviť svoj podnikateľský zámer s ambíciou uchádzať sa o investíciu.

SLOVCA (Slovak Association for Venture Capital and Private Equity) vznikla koncom roku 1995. Hlavným zámerom zakladajúcich členov bolo zvýšenie povedomia o prístupnosti venture kapitálu na Slovensku. Od roku 1995 je asociácia členom Európskej asociácie rizikového a rozvojového kapitálu (EVCA) a kolektívnym členom Združenia podnikateľov Slovenska ZPS.

Zdroj: http://www.investujeme.sk/slovca-zverejnila-vysledky-sutaze-vyhrajte-investora/